Eski Rum Köyü (Gelebeç)

Eski Rum Köyü (GELEBEÇ):

Güllübahçe'nin yamacındaki Gürsu Mahallesi, eski adıyla Gelebeç olarak geçmektedir. Kayıtlardan anlaşıldığına göre burada, 18 yy. doğru Aşağı ve Yukarı Gelebeç olarak adlandırılan iki yerleşim bulunmaktaydı. Aşağı Gelebeç'te Türkler, Yukarı Gelebeç'te ise Rumlar oturmaktaydı. 1922 yılında Rum'ların Anadolu'yu terk etmeleri sonucu boşalan bu yere mübadeleyle gelen göçmenler yerleştirilmiştir.1955 yılında meydana gelen deprem sonrası Yukarı Gelebeç tamamen terkedilerek düze inilmiş, sadece kilisenin etrafındaki Gürsu Mahallesi kalmıştır. Kasabanın adı daha sonra Güllübahçe'ye çevrilmiştir.

Gelebeç kışa asla teslim olmaz. Rüzgarı zaman, zaman sert eser… Dağlarını duman bürüdüğünde , yağmur olup, bereket olup ovaya düşer.  Eteklerinde muhteşem Söke ovası, mevsimine göre yeşil, sarı, beyaz renkleriyle alabildiğine uzanır. Gelebeç'te bulunan  ve oturulamayacak durumda olan eski evler, doğal dokuyu bozmayacak şekilde yeniden yapılmaktadır. Özellikle büyük şehirlerin kargaşasından kaçanların tercih ettiği bir mekan haline gelmiştir.               .

Gelebeç’e tırmanırken yorulduysanız, Günbatımı Restorant  doyumsuz  Söke ovası manzarasıyla sizleri  karşılayacaktır. Yaz başında iseniz, pembe  zakkumların süslediği Arnavut kaldırımlı yoldan geçerek, görkemli Aziz Nikolaos kilisesine ulaşırsınız.   Aziz Nikolaos kilisesi, 1821 yılında, aynı yerde bulunan bir başka kilisenin üzerine (Noel Baba) adına Gelebeç’li Rum’lar tarafından inşa edilmiştir. Yakın bir geçmişe kadar cami olarak kullanılan kilise, daha sonra define bulmak amacıyla tahrip edilse de, olanca görkemiyle ayakta durmaya çalışmaktadır. Bu kilise kültür varlığı olarak tescil edilmiş olup, koruma altına alınmıştır. Dileğimiz, en kısa zamanda restore edilerek, sanatsal etkinlikler için kullanılacak bir mekan haline getirilmesidir